Medalionul literar
În luna octombrie, în incinta instituției, a avut loc medalionul literar – muzical dedicat poetului – Dumitru Matcovschi, cu genericul:
Eu am cântat, eu cânt și-o să mai cânt…
Profesor: Ctitor Tatiana
Scopul: stimularea interesului pentru receptarea creației poetice și valorificarea cuvântului artistic matcovschian.
Elevii grupelor T-201, T-191 și OSH-201 au recitat versuri și au interpretat cântece din creația poetului Dumitru Matcovschi, cel care a scris despre tot ce e mai sfânt pe acest pământ, cântânt și plângâng prin poezia sa durerile și bucuriile neamului românesc.
Talentul este încrederea în tine însuţi, în forţa ta.
La data de 28.10.2021, profesoara de limba și și literatura română, Tatiana Ctitor, împreună cu un grup de elevi din cadrul instituției, au participat în calitate de spectatori la concertul de deschidere a Festivalului -Concurs Internaţional de cântec, artă vocală, artă instrumentală, arta plastică, dans şi modeling „Constelaţia talentelor”, ediția a V-a.
Scopul vizionării spectacolului: stimularea și orientarea elevilor spre artele frumoase: muzică, dans, poezie, pictură.
Spectacolul a avut loc în incinta Palatului Feroviarilor unde au participat tinerele talente din diferite țări, laureați, deținătorii a mai multor premii la diferite concursuri. Au răsunat voci deosebite, inegalabile ce au încântat publicul precum: Ana Cernicova, Amelia Uzun, Dumitru Mîțu etc. De asemenea multă energie au adus în scenă diferite colective de dansatori din țară.
În holul Palatului au fost organizate diferite expoziții de picturi, lucrări manuale ale meșterilor populari din republică.
Elevii au rămas cu impresii puternice. Iată câteva dintre ele:
Pentru mine acest Festival a fost o experiență unică, am trăit emoții pozitive. Mi-a plăcut foarte mult atmosfera armonioasă. M-au impresionat toți participanții care au luat parte la acest concert. Fiecare s-a manifestat în mod deosebit. Sinceră să fiu chiar am rămas plăcut uimită de prestația lor și i-am admirat cu multă plăcere. Mă bucur că am avut ocazia să merg la acest concert și aș dori să simt aceste emoții și la anul viitor. (Cebotari Marcela, grupa T-201)
Fiind în sală, am simțit străduința, munca și efortul care a fost depus la organizarea cu succes a acestui spectacol. Am admirat muzică, dans, artă. Am trăit emoții de entuziasm, dispoziție și zâmbet. Am cunoscut talente tinere din diferite țări precum: Armenia, Rusia, Vietnam, Bulgaria, Ucraina etc. M-a impresionat ținuta scenică a participanților, încrederea în sine în timpul evoluării.
Aș dori să le mulțumesc organizatorilor pentru ideea de a desfășura acest spectacol de mare valoare, în pofida vremurilor complicate,care este atât de necesar și important mai ales pentru generația noastră.
(Țîcu Nicoleta, grupa T-201)
Am rămas plăcut surprinsă de felul cum a fost organizat spectacolul. La fel m-au impresionat toate expozițiile din holul Palatului, bucatele tradiționale ale neamului nostru, mega gustoase și apetisante, care puteau fi servite cu mare drag de oricine. Meșterii populari din țara noastră și-au demonstrat talentul și creativitatea prin lucrările manuale. M-au încântat mult participanții ,îndeosebi cei străini, care au dat farmec concertului. Au răsunat voci puternice, piese pline de emoție. Deci, acest concert m-a sensibilizat mult și vă îndemn și pe voi, dragi colegi, să mergeți la următoarea ediție pentru a savura frumosul din artă, cultură. Nu veți regreta! (Frumusachi Adriana, grupa TPOF-211)
Mi-au plăcut toți participanții de la acest concert, dar cel mai mult m-a impresionat cum a cântat duetul mama- fiică din țara noastră, mama a cântat în stil de operă, iar fiica-pop.
Mi-a plăcut de asemenea aranjamentul scenic și șoul de lumini ce a dat senzații puternice. Aș merge cu mare drag și la următoarea ediție.
(Odobaș Paulina, grupa OSH-211)
Spectacolul mi-a plăcut enorm de mult, fiind plăcut surprinsă de energia participanților care au adus-o în scenă. A fost un gest foarte draguț din partea organizatorilor și anume faptul că toți invitații, spectatorii, care au venit la concert, au fost întâmpinați călduros cu pâine și sare. Mi-a plăcut foarte mult expoziția , mai ales picturile care păreau a fi reale.M-au impresionat prezentatorii Andrei Porubin și Rozalina Russu, care au emanat o doză de dispoziție prin tonalitatea potrivită a vocii și dicția perfectă. Dintre participanți mi-a plăcut foarte mult Ana Cernicova și fiica sa Amelia, dar și ansamblul de dansuri Sisnbro. Aștept cu nerăbdare ediția următoare! (Bocancea Cătălina, grupa TPOF-211)
La data de 30 octombrie, în a 3-a zi de concurs, eleva grupei T-201, Cacea Iana, a participat la concurs cu poezia ,, Impostorii” de D. Matcovschi, secțiunea ,,Arta vorbirii”, categoria de vârstă 16-20 ani, care s-a ales cu Diplomă de Gradul II.
Profesor coordonator – Ctitor Tatiana
Am avut plăcerea și onoarea să particip în cadrul acestui concurs. Fiind la etapa de debut, plină de emoții, am urcat pe scena mare și am avut un singur gând de a recita frumos, astfel încât, mesajul poeziei să ajungă la fiecare spectator din sală.
Munca pe care am depus-o timp de 2 săptămâni, a fost apreciată din plin de onoratul juriu. Vreau să menționez că am rămas încântată, plină de forță pentru noi începuturi și doresc să îi motivez pe toți colegii să aibă curajul să facă un pas spre o nouă deschidere, spre o nouă experiență și să participe pe viitor la astfel de concursuri. (Cacea Iana, grupa T-201)
Dragostea în pictură
Expoziție
Pictura este ca o poezie mută; poezia este ca o pictură oarbă.
Această expoziție își propune să stimuleze elevii pentru dedicarea timpului liber către manifestarea talentului lor, cultivând plăcerea pentru lectură și valorificarea motivului dragostei din creațiile literare, prin desen și culoare.
Profesori coordonatori: Ctitor Tatiana
Cebotarenco Mariana