CEVVC Centrul de Excelență
în Viticultură și Vinificație din Chișinău
+373 223 26 408 Telefon

8 Septembrie- Ziua internaţională pentru alfabetizare

13.09.2021
CEVVC
Ziua internaţională pentru alfabetizare (International Literacy Day) – ONU, sărbătorită în fiecare an la data de 8 septembrie, a fost iniţiată cu ocazia Conferinţei mondiale a miniştrilor educaţiei privind eradicarea analfabetismului, desfăşurată la Teheran, în perioada 8-19 septembrie 1965.
➡Tema anului 2021 este „Alfabetizare pentru o recuperare centrată pe om: reducerea decalajului digital”.
➡Ziua internaţională pentru alfabetizare a fost creată pentru a-i face pe toţi oamenii dornici de cunoştinţe, dar şi pentru a-i ajuta să cunoască, să facă ceva cu cunoştinţele dobândite.
➡Lumea în care trăim este puternic dependentă de informaţie, de internet, de gadgeturi. Dar aproape un miliard din populaţia globului nu doar că nu are conectare la toate aceste beneficii ale progresului tehnologic, dar nici măcar nu ştie elementar să scrie şi să citească, ceea ce se numeşte nivel minim de alfabetizare. Aceste date sunt prezentate în Raportul de Dezvoltare Umană realizat de UNESCO.
➡Considerată o prioritate a programului UNESCO, problema alfabetizării reprezintă un element important pe Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a ONU.